Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Η απάντηση του Διευθυντή του ιδρύματος κ. Πάλλα στον κ. Σωτηρόπουλο και στη Βουλευτή Φωκίδας κ. Μανδρέκα

Με αφορμή τα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας την Τρίτη και Τετάρτη, 24 και 25 Ιουνίου 2014 αντίστοιχα, με τα οποία «φιλοξενείτε» δηλώσεις του κ. Σωτηρόπουλου (εργαζόμενου Γηροκομείου) και της κ. Μαντρέκα (Βουλευτή Ν. Φωκίδας), προς αποκατάσταση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, θα ήθελα να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας τα παρακάτω :
Κάποιοι, την ευγένειά μου καθώς και την πρόθεσή μου να προστατέψω την φήμη του  ίδρύματος του οποίου έχω την τιμή να είμαι Διευθυντής, την εξέλαβαν προφανώς ως αδυναμία… κακό του κεφαλιού τους !!!
Για τον κ. Σωτηρόπυλο έχω να δηλώσω ότι με τις πράξεις και τις ενέργειές του ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ για δύο λόγους: α) όταν το Νοέμβριο του 2012 συνυπόγραφε κείμενο που δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ από την πλειοψηφία των εργαζομένων και αφορούσε σε ενέργειες τριών(3) εργαζομένων του ιδρύματος, ίδιες ή παρόμοιες με αυτές που σήμερα ο ίδιος πράττει και β) όταν προσελήφθη και υπέγραψε ότι «έλαβε γνώση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Ιδρύματος και τον αποδέχεται». 
Προφανώς, έτσι αποδεικνύει εμπράκτως ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην κοινωνία της Άμφισσας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστός με το «παρατσούκλι» του…
Για τα όσα ισχυρίζεται στις δηλώσεις του «αυτό - εξευτελίζεται»  και το θέμα αφορά εσωτερική διαδικασία του ιδρύματος, εργατική διαφορά και ίσως και …δικαστική, θα βρεθεί η άκρη «κατά νόμο» και δεν χρίζει απαντήσεως.
Ηθικά όμως και ως επτά συναπτά έτη συνάδελφος εργαζόμενος του δηλώνω ότι όσα ο ίδιος και μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων πράττουν,  φέρνουν στην μνήμη μου, το πανθομολογούμενο παράδειγμα προς μίμηση, πως ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα είναι οι τελευταίοι που εγκαταλείπουν το καράβι που «μπάζει νερά» όταν αυτό είναι επιβατικό και κουβαλάει επιβάτες. Προέχει η φροντίδα και η σωτηρία των επιβατών !!! 
Σε αντίθεση βέβαια με τα «ποντίκια στο αμπάρι» που το καράβι, το εγκαταλείπουν πρώτα, όταν βυθίζεται! 
Φαίνεται πως διάλεξε τον ρόλο του!
Ως αναφορά την «πρεμούρα» που επέδειξε η κ. Βουλευτής να απαντήσει σε δηλώσεις ενός «εργαζομένου» του Ιδρύματος, χωρίς να έχει εμπλακεί σ αυτές η Διαχειριστική Επιτροπή και η Διοίκηση του Ιδρύματος, καταδεικνύει το γεγονός να «δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα!»
Βιάστηκε η κ. Βουλευτής να αποποιηθεί των ευθυνών ! Λες και κάποιοι  θεσμικοί του Ιδρύματος της επέρριψαν ευθύνες !!
Με αυτές της λοιπόν τις δηλώσεις μου θύμισε γνωστό ανέκδοτο που κυκλοφορεί και παρόλο των τραγικών στιγμών που περνά το ίδρυμα, το μοιράζομαι μαζί σας : «Κάποτε καθόταν στην κορυφή του βουνού ένα λιοντάρι και ρέμβαζε, όταν ξαφνικά πέρασε ένα μυρμίγκι τρέχοντας από μπροστά του.
-Που πάς έτσι βιαστικό ρώτησε το λιοντάρι.
-Δεν τα έμαθες; Τράκαραν ο Ελέφαντας και ο Ρινόκερος, απάντησε το μυρμίγκι.
-Ε, και που πας έτσι βιαστικά; ξανά ρώτησε το λιοντάρι.
-Πάω να δώσω αίμα, απάντησε το μυρμίγκι».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΛΟΙΠΟΝ, δηλώνω στους αναγνώστες σας τα παρακάτω :
Αμέσως με την ενημέρωση της κ. Βουλευτή στις 9-6-2014 κατά τις βραδινές ώρες και με την λήψη της τροπολογίας που ψηφίστηκε, την μελέτησα, επικοινώνησα με τους συναδέλφους του Βόλου, της Ιτέας (με ενημέρωσε πριν την Βουλευτή…), της Καβάλας κ.λπ. που είναι και μέλη του Πανελληνίου Συνδικαλιστικού οργάνου των Ιδρυμάτων Χρόνιων Παθήσεων που έχουν  σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και το πρωί της επόμενης μέρας κατέθεσα τις παρατηρήσεις μου επί της τροπολογίας, τις οποίες και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΑΡΕΔΩΣΑ στους επικεφαλής Υποψήφιους Δημάρχους των παρατάξεων του Δήμου μας ! 
Ταυτόχρονα ενημέρωσα τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και Τοποτηρητή Φωκίδος κ Ιερόθεο,τον πρώην Δήμαρχο κ. Φουσέκη,τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ και συμπατριώτη μας κ. Παπαθανασίου, τους επικεφαλείς των παρατάξεων των Περιφερειακών εκλογών και τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους τους και όσους εκπροσώπους κομμάτων μπόρεσα να βρω.
 Δυστυχώς η επικοινωνία με την κ. Βουλευτή δεν ήταν δυνατή γιατί όπως μου είπε ο οδηγός της που σήκωσε το τηλέφωνο παρακολουθούσε την ομιλία Σαμαρά στην Λαμία σε προεκλογική συγκέντρωση και δεν μπορούσε να μου μιλήσει ! Θα με έπαιρνε αργότερα…
Παρόλο την έλλειψη επικοινωνίας, διαμέσου του κ. Σωτηρόπουλου της διαβιβάστηκαν οι προβληματισμοί και οι παρατηρήσεις μας επί της τροπολογίας που ψηφίστηκε, στην ομιλία Ετεροδημοτών του κ. Ταγκαλή στην οποία παρέστησαν και οι δύο. Οι παρατηρήσεις μου λοιπόν ήταν :


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ επί της ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ που πέρασε στην ΒΟΥΛΗ την 07-05-2014 και αφορά ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ


1.Η τροπολογία που πέρασε δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις των Ιδρυμάτων και την πρόταση τροπολογίας που είχαν καταθέσει αρμοδίως (υπηρεσιακά και θεσμικά από τις 15-1-2014). Πιθανολογώ ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε ήταν καθαρά πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων με μπούσουλα την μνημονιακή πολιτική.
2.Δεν λαμβάνεται υπόψη η μεταβατική περίοδος μέχρι την εφαρμογή της και την σημερινή κατάσταση που βρίσκονται τα Ιδρύματα που έχουν έλλειψη ρευστότητας λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και δεν έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
3.Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το Κράτος αλλά και την γραφειοκρατική διαδικασία που υπάρχει λόγω των συναρμόδιων υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων,  ο χρόνος υλοποίησης της τροπολογίας σε  παρόμοιες  περιπτώσεις απαιτεί χρονικό διάστημα 4-6 μηνών (κοινές υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι, σύσταση και ορισμό μελών Εθνικού Παρατηρητηρίου που προβλέπει ως εποπτεύων το άρθρο 2 της τροπολογίας, εκπόνηση, κατάθεση και έγκριση σχεδίων εξυγίανσης για όσους θέλουν να συμμετάσχουν, υπογραφή Συμφώνου κτλ. Κτλ.). Καταλαβαίνουν οι πάντες ότι δεν υπάρχει ο χρόνος.
4.Επίσης από την στιγμή που πουθενά δεν αναφέρεται και δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστούν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ μετά την 30-6-2014 που λήγουν για όλα τα συναφή ιδρύματα Χ.Π. (και είναι το 50-65% των εσόδων τους), ποιο Ίδρυμα θα λάβει απόφαση να παραχωρήσει τα περιουσιακά του στοιχεία για διαχείριση και αξιοποίηση από την ΕΤΑΔ Α.Ε. ? Μήπως ό στόχος είναι καθαρά να βάλλουν στο χέρι τις περιουσίες των Κληροδοτημάτων και των Ιδρυμάτων προς όφελος Ιδιωτικών συμφερόντων με συναφές σκοπό ?

Τέλος είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Βουλευτών που κατάγονται από Νομούς που έχουν Ιδρύματα προβληματικά και μη γιατί δεν παρενέβη ? ή αν παρενέβη γιατί δεν εισακούστηκε μιας και γνώριζαν τα αιτήματα των Ιδρυμάτων και την πρόταση τροπολογίας που είχαν καταθέσει από τις 15-1-2014 με πρωτοβουλία της Άμφισσα και του Βόλου  ?
Υπάρχει και το πρόβλημα πολλών Ιδρυμάτων με την σύνθεση των συμβουλίων των Δ.Ε. ή Δ.Σ (αποχωρήσεις, παραιτήσεις ) καθώς και τις επικείμενης αλλαγής προσώπων σε θέσεις λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
ΠΡΟΤΑΣΗ : Επειδή είναι τουλάχιστον 10 Ιδρύματα στο σημείο μηδέν και επειδή με την πολιτική που ακολουθείται έρχεται και η σειρά των υπολοίπων απαιτείται :
Άμεσα απόφαση που να προβλέπει την σωτηρία των Ιδρυμάτων κατά την μεταβατική περίοδο και ταυτόχρονα διεκδίκηση τροποποίησης της τροπολογίας αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής λόγω της διακοπής των Εκλογών.
Αυτές τις παρατηρήσεις μου αναφορικά με την τροπολογία,  τις επικοινώνησα αμέσως μετά,  με τους εργαζόμενους σε συνάντηση μαζί τους, καθώς και με τους συγγενείς των τροφίμων που επισκέφτηκαν το ίδρυμα την περίοδο εκείνη.
Επειδή η κ. Βουλευτής άφησε στις δηλώσεις της υπονοούμενα μη ενημέρωσης, όποιος από τους παραπάνω αμφισβητεί τα όσα σας δηλώνω, ας βγει να το πει, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Η Κ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ !!
Αυτά για την ενημέρωση. Ας πάμε τώρα στους υπόλοιπους ισχυρισμούς της κ. Βουλευτή και τα υπονοούμενα ή τις υποθετικές κρίσεις που κάνει στις δηλώσεις της :
1.Όσο είχε διαβάσει το Μνημόνιο ο Χρυσοχοϊδης άλλο τόσο η κ. Μαντρέκα κατάλαβε την τροπολογία που ψήφισε.
2.Στην κ. Μαντρέκα δεν είχαμε ζητήσει ως Ίδρυμα απλά την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας αλλά, της είχα παραδώσει στο προσωπικό της  e-mail την πρόταση τροπολογίας που όλα τα ιδρύματα πρότειναν, με πρωτεργάτες στην κατάθεση της πρότασης εμένα προσωπικά, τον Δ/ντη του Γηροκομείου Βόλου, μια πρόταση που εκπονήθηκε από μένα σε συνεργασία και επίβλεψη με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Δ.Δελφών και τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θ.Παναγιωτόπουλο που είχε βάλει τις νομικές του γνώσεις στην αιτιολογική έκθεση που έπρεπε να συνοδεύει την τροπολογία. Όλα αυτά σε γνώση και με την έγκριση του τότε Δημάρχου κ.Φουσέκη.
3.Πόσο η κ. Μαντρέκα υποστήριξε την συγκεκριμένη πρόταση ?
4.Σε ποιούς θεσμικούς παράγοντες ή φορείς την κατέθεσε ? Ο κ. Γκεγκέρογλου κατά την επίσκεψή μας την Τετάρτη 25-6-14 που εγώ και ο κ. Βαρκούτας Γιάννης ως Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. τον επισκεφτήκαμε μας είπε ότι δεν είχε λάβει την πρότασή μας ούτε είχε συναντηθεί με την κ. Μαντρέκα και να λάβετε υπόψη ότι ήταν ο αρμόδιος εισηγητής της τροπολογίας που ψηφίστηκε !
5.Αμφισβητεί η κ. Μαντρέκα ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε δεν προβλέπει μεταβατικό στάδιο και άρα δεν εξυπηρετεί άμεσα τα συμφέροντα των ιδρυμάτων που έχουν πρόβλημα ρευστότητας ? Αν το αμφισβητεί έχω να της δηλώσω ότι ήδη κοντεύουν δύο μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που προβλέπεται στην παράγραφο 10 του άρθρου 55 της τροπολογίας που ψηφίστηκε ! Ο ίδιος ο κ. Γκεγκέρογλου (αρμόδιος Υφυπουργός) μας δήλωσε στην συνάντησή μας ότι ακόμη δεν έχουν καν συναντηθεί τα συναρμόδια Υπουργεία για το περιεχόμενο της ΚΥΑ… Κατά συνέπεια τουλάχιστον δύο μήνες ακόμη και η κατάθεση και έγκριση του Πλάνου εξυγίανσης ? Σίγουρα ένα μήνα ακόμη… 
6.Αμφισβητεί η κ. Μαντρέκα ότι η πρόταση τροπολογίας που κατέθεσαν τα Ιδρύματα περιείχε και συγκεκριμένο πλάνο εξυγίανσης που εμείς ως ίδρυμα το είχαμε έτοιμο και εγκεκριμένο από την Δ.Ε. του ιδρύματος από 2ετίας ?
7.Αμφισβητεί η κ. Μαντρέκα ότι συναντηθήκαμε την Παρασκευή πριν τις εκλογές στον δρόμο έμπροσθεν του ΟΤΕ και συμφωνήσαμε να επικοινωνήσουμε την επομένη των εκλογών ώστε να κλειστεί από κοινού ραντεβού με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Γκεγκέρογλου για να δούμε το μεταβατικό στάδιο γιατί το ίδρυμα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου ? Γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο μετά τις εκλογές ? Το ραντεβού το έκλεισα τελικά με δική μου πρωτοβουλία και καθυστέρησε κατά τρεις εβδομάδες…
8.Ικανοποιείται να ισχυρίζεται ότι ο θεσμικός της ρόλος εξαντλείται στο να υποστηρίζει το δίκαιο και αυτονόητο αίτημα του Ιδρύματος ο ΕΟΠΥΥ να πληρώνει τακτικά τα οφειλόμενα μηνιαία νοσήλια ως έχει υποχρέωση εκ της συμβάσεως που έχουμε συνυπογράψει ?
9.Αμφισβητεί η κ. Βουλευτής ότι την ασφαλιστική και φορολογική μας ενημερότητα ως ίδρυμα την χάσαμε εξαιτίας του γεγονότος ότι ο ΕΟΠΥΥ «πάγωσε» τις πληρωμές ?
10Είναι δυνατόν ο θεσμικός παράγοντας της περιοχής, η κ. Βουλευτής, να ισχυρίζεται ότι τάχατις μας κάνει χάρη η Κυβέρνηση που ψήφισε τροπολογία για ΝΠΙΔ ? Μήπως κ Μαντρέκα το Κράτος έχει αντίστοιχα δημόσια Προνοιακά ιδρύματα στην περιοχή μας και δεν το ξέρουμε ?
11.Μετά την συνάντηση με τους εργαζόμενους στις 4 Μαΐου και τις δεσμεύσεις που αναλάβατε, είχατε ή δεν είχατε η ίδια να ενημερώσετε τους εργαζόμενους για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας ? Γιατί δεν το πράξατε ? Δεν πήρατε χαμπάρι τι περνάει το ίδρυμα το τελευταίο δίμηνο ?
12.Διαφωνείται κ. Μαντρέκα ότι για να σωθεί το ίδρυμα εδώ που έχει φτάσει πρέπει να δοθεί ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ? Αν μοναδικός σας σκοπός και αγωνία είναι η αποφυγή προσωπικών ευθυνών σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι κανείς από την Δ.Ε ή εμένα δεν σας κατηγόρησε για το πώς έφτασε το ίδρυμα εδώ. Συλλογικές πολιτικές ευθύνες κ Μαντρέκα ή αστοχίες στην διεκδίκηση της λύσης του προβλήματος ή κενά στην επικοινωνία μας έχετε κ. Μαντρέκα ! 
 Το ίδρυμα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση θεωρώ ως πρώτιστη προτεραιότητα να παραμείνει ανοιχτό μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδας και να αποφασίσει η Δ.Ε. τα δέοντα, παρέχοντας μέχρι τότε ασφάλεια στην φροντίδα των ανθρώπων που περιθάλπουμε. 
Για να επιτευχθεί αυτό και να έχουμε την δυνατότητα να ελπίζουμε σε ένταξη σε καθεστώς εξυγίανσης, βασικό προαπαιτούμενο είναι οι εργαζόμενοι να επιδείξουν την ίδια αυταπάρνηση και υπομονή, όπως μέχρι τώρα, και αυτοί οι λίγοι που έχουν προσφύγει σε κατάσχεση λογαριασμού ή επίσχεση εργασίας να καταλάβουν ότι το μόνο που καταφέρνουν με τις ενέργειές τους είναι να συνυπογράψουν το τέλος του ιδρύματος.
Για τα υπόλοιπα ιστορικά γεγονότα το πώς έφτασε ως εδώ, ποιοι το βοήθησαν, ποιοι το πολέμησαν, ποιοι έχουν ευθύνες θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε μελλοντικά…

Γιάννης Νικηφ. Πάλλας

Διευθυντής Ιδρύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...