Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΕΝΦΙΑ (λτης) πάσης Ελλάδος

(Μια παρουσίαση του νόμου σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα)
Μέσα στον Αύγουστο η μνημονιακή κυβέρνηση, ενεργοποίησε τον νόμο 4223/31-12-2013 σχετικό με την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Μετά τις καθολικές διαμαρτυρίες κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ, μετά από πλήθος δικαστικών αποφάσεων που δημιουργούσαν ρωγμές στην επιβολή του, η συγκυβέρνηση προκειμένου να εκτονώσει προφανώς την κατάσταση, διαφήμιζε  την αντικατάσταση του Χαρατσιού της ΔΕΗ (ΕΕΤΑ) και του ΦΑΠ με έναν νέο δήθεν «δίκαιο φόρο». Έτσι μετά από σωρό προσχεδίων και «ενθαρρυντικών» δημοσιεύσεων παρουσιάζεται ενώπιος ενωπίω ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), συμπυκνώνοντας δύο φόρους στην συσκευασία του ενός και αναδεικνυόμενος στον νέο ΕΝΦΙΑ-ΛΤΗ της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
 Ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιεί και πολλαπλασιάζει το χαράτσι της ΔΕΗ, που δήθεν είχε θεσπιστεί έκτακτα λόγω της κρίσης... Επιπλέον μονιμοποιεί και τον ΦΑΠ, μάλιστα αυξημένο όσον αφορά την μεσαία περιουσία και κατά πολύ μειωμένο, για την πραγματικά πολύ μεγάλη.
Γενικά πρόκειται για έναν άδικο και αντισυνταγματικό φόρο, ο οποίος στοχεύει στην δήμευση της μικροϊδιοκτησίας, στο τσάκισμα της οικονομίας κυρίως στις (μικρές) επαρχίες καθώς και στους αγροτικούς πληθυσμούς. Ειδικά αν δεν αλλάξει η ρύθμιση του νόμου σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Δήμων και των κληροδοτημάτων, ας ετοιμαστούμε να δούμε τον πλήρη μαρασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εναπομεινάντων κυττάρων  κοινωνικής πρόνοιας.
  Στο σημείο αυτό ας προχωρήσουμε στην ουσία του φόρου.

- Με τον ΕΝΦΙΑ η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας,απογειώνεται!!! Οι φόροι που θα εισπράττονται πλέον από τα ακίνητα θα είναι 6,5 φορές μεγαλύτεροι από τα προ κρίσης επίπεδα.

(ο πίνακας και τα στοιχεία από σχετική ανάρτηση του φοροτεχνικού κ. Καραγρηγορίου Β. στο διαδίκτυο)

- Φυσικά δεν υπάρχει αφορολόγητο ούτε προστασία  στη πρώτη κατοικία. Ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ (δηλαδή ο 1ος φόρος που θα προσομοιάζει με το χαράτσι) επιβάλλεται από το πρώτο τ.μ. ανά ακίνητο, σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα και μη ακίνητα, σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. Η κλίμακα του κύριου φόρου για τα κτίρια και τα αγροτεμάχια έχει αρνητική προοδευτικότητα, επιβαρύνοντας αναλογικά περισσότερο τα ακίνητα σε περιοχές με μικρότερη τιμή ζώνης.
-      Δεν προστατεύονται αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν.
-       Άρα οι κατασχέσεις θα γίνουν το πιο συχνό φαινόμενο. Οι εξαιρέσεις από το φόρο, λόγω των προαπαιτούμενων που βάζει ο νόμος θα αφορούν ελάχιστους. Ο νόμος βάζει εισοδηματικά κριτήρια 9.000 Ευρώ συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό για άγαμο & 1.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Συγχρόνως υπάρχει η προϋπόθεση να μην έχει κανείς ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να δικαιούται την εξαίρεση ή την έκπτωση ως φτωχός ή ανήμπορος! Το ποσό των 9.000 Ευρώ ακόμη και για άνεργο που έχει σπίτι και αυτοκίνητο το έχει ξεπεράσει!! 
Ας δούμε τον παρακάτω πίνακα.
Η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία  φοροελαφρύνεται σκανδαλωδώς, αφού στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου, δεν περιλαμβάνεται η ανώτερη κλίμακα 2% του ΦΑΠ για περιουσίες άνω των 5.000.000 Ευρώ, που ίσχυε μέχρι σήμερα.  

Οι παρακάτω πίνακες είναι άκρως διαφωτιστικοί.
 Έτσι κάτοχος ακίνητης περιουσίας 10.000.000 € θα πληρώσει συμπληρωματικό φόρο 93.600 € ενώ το 2013 πλήρωνε ΦΑΠ 144.400 €. Δηλαδή με τον νέο φόρο θα πληρώσει 50.800 € (ή 35%) λιγότερα!!!

- Ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει κατά πολύ τις μονοκατοικίες, με διπλή φορολόγηση και στο κτίριο και στο οικόπεδο ή στο αγροτεμάχιο που βρίσκεται το ακίνητο. Για αυτό τον λόγο η επαρχία και τα χωριά θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα και  υπέρογκα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ

- Τα αγροτεμάχια επίσης επιβαρύνονται. Η ήδη προβληματική αγροτική οικονομία με τον ΕΝΦΙΑ θα γονατίσει ακόμη περισσότερο.
 Νέα χρέη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα σωρευτούν. Η κυβέρνηση προϋπολογίζει να εισπράξει 3,2 δις € ανεξάρτητα από τις οριακές βελτιώσεις που θα κάνουν προσεχώς. Η υπερφορολόγηση και τα χρέη μαζί με την ελεύθερη πτώση της κτηματαγοράς οδηγούν σε αυτό που πρωτοαναφέραμε: τη δήμευση των ακινήτων.
-  Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που δεν στηρίζεται ούτε στο εισόδημα ούτε σε κάποια μορφή ανταποδοτικότητας. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες  ο φόρος ακίνητης περιουσίας κατευθύνεται σε συγκεκριμένες ανταποδοτικές δαπάνες, και κυρίως αποτελεί πόρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι ένα καθαρά ταξικό μέτρο σχεδιασμένο με πολύ προσοχή προκειμένου να ξετινάξει την επαρχία και συνακόλουθα τον πρωτογενή τομέα, που στηρίζεται και εδράζεται στην περιφέρεια. Δεν πρόκειται για «σωρεία λαθών» όπως διατείνονται διάφοροι καλοθελητές ένθεν κακείθεν. Το σενάριο των βελτιώσεων στήνεται με σκοπό την ΕΚΤΟΝΩΣΗ των γενικευμένων αντιδράσεων και την μετατόπιση της συζήτησης από την ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του νόμου στην αποδοχή και εύπεπτη εφαρμογή του. Στην πραγματικότητα ο νόμος αυτός ανταποκρίνεται σε ανάγκες σώρευσης κεφαλαίου μιας προηγμένης καπιταλιστικής χώρας, στην Ελλάδα βέβαια θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε χώρα 3-4 γιγαπόλεων εκτεταμένων παραγκουπόλεων και μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Η μικροϊδιοκτησία στην πατρίδα μας είναι από τις πλέον εκτεταμένες στην Ευρώπη. Ευκαιρία για τον νεοφιλελευθερισμό να λύσει και αυτό το πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος μας από εδώ και πέρα θα πηγαίνει σε φόρους και στις τράπεζες. Επιπλέον η κατοχή κατοικίας θα εξασφαλίζει ότι το εισόδημα μας θα πηγαίνει στα πιο καλά τραπεζικά χέρια. Η εξαθλίωση είναι μπροστά μας. Το ίδιο και ο συντονισμένος αγώνας για μια άλλη πορεία, ένα άλλο οικονομικό υπόδειγμα με τον άνθρωπο και την κοινωνία κυρίαρχους.  
Υπάρχει διέξοδος;
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης δεν είναι πολιτικός ή κομματικός φορέας. Θα προσπαθήσουμε για την άμεση και αποφασιστική κινητοποίηση των πολιτών, μέσα από τις πιο πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες. Είμαστε βαθιά πεισμένοι ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί. Οτιδήποτε δεν αποδίδει εισόδημα, δεν μπορεί να υφίσταται φορολόγηση. Ότι η φορολόγηση πρέπει να είναι προοδευτική ώστε οι έχοντες να πληρώνουν έναντι των μη εχόντων. Ότι η φορολογία πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Πράγματα απλά και τετριμμένα. Το ζήτημα είναι πώς και ποιός θα τα κάνει πράξη. Το σίγουρο είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί. Οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας σωματεία ενώσεις προσώπων, σύλλογοι, Εργατικά Κέντρα μέχρι και η τοπική αυτοδιοίκηση, έχουν καθήκον να συνεργαστούν και να αντισταθούν. Ειδικά οι νέοι δήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, όσοι ομνύουν στην ανεξαρτησία από τα ποικίλα συμφέροντα έχουν καθήκον και υποχρέωση να αποδείξουν με την στάση και τις ενέργειες τους ότι μπορούν συμμετέχοντας στηρίζοντας και οργανώνοντας παραπέρα τους συμπολίτες μας να βαδίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στον δρόμο της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...