Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

"Γεφύρι της Άρτας" το παράρτημα Γάτου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αμφισσας,

Στο ερώτημα για κρυμμένο θησαυρό, “ποιό είναι το γεφύρι της Άρτας της Άμφισσας;” το παράρτημα Γάτου της ΔΒΑ, ήλθε μια νέα κίνηση να προκαλέσει ιδιωτικά και δημόσια, νέα σχόλια και συνειρμούς. Η δωρεά σημαντικής βιβλιοθήκης περνά τη 2η δεκαετία εγκλωβισμένη σε επιεικώς ακατάλληλο χώρο και μη ευρισκόμενη στη διάθεση του κοινού, γιατί τα βιβλία της όλο καταλογογραφούνται κι όλο δεν τελειώνουν! Το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 έγιναν τα εγκαίνιά της.
Αγιασμός, λόγοι, ευχές, κριτική και μουρμούρες που είχαν αρχίσει πριν την εξ αναβολών τελετή!
    Το Παράρτημα, λέει, θα λειτουργεί κάποιες μέρες τη βδομάδα κι ας μην έχει καταλογογραφηθεί ένα μέρος (πόσο πραγματικά;) της δωρεάς. Κι ο πιο αφελής, όχι καλόπιστος, θα περίμενε ν’ ακούσει γιατί τόση καθυστέρηση, ποιοί οι υπεύθυνοι; γιατί να μην μεταστεγαστεί σε ένα απ’ τα τόσα υπάρχοντα κι υποδεικνυόμενα σημαντικά κτήρια, ακόμη και από ανθρώπους που πρώτη φορά επισκέπτονται την πόλη, ώστε η ΔΒΑ να λειτουργεί ενιαία στο χώρο που δικαιούται για να προσφέρει καλλίτερα, όσα μπορεί. Αντί αυτών, ακούστηκαν... ιστορίες κι ο πεθαμένος απ’ το 2010 ευεργέτης αποκλήθηκε “κύριος”. Κι η τελευταία μεγάλη δωρεά στην πόλη δε θα μπορούσε να ξεφύγει της μοίρας του Γιαγτζή, του Γηροκομείου, του Μαρκίδη. Απλά τα κίνητρα εδώ είναι λίγο διαφορετικά...
    Των «εγκαινίων» ακολούθησε η παρουσίαση της μεταθανάτιας έκδοσης του βιβλίου του “Η Εθνική Αντίσταση στη Φωκίδα”. Το βιβλίο σχεδόν έτοιμο από το Γιώργο Γάτο, δεν εκδόθηκε απ’ τον ίδιο, αλλά πριν 1 1/2 χρόνο, παρουσιάστηκε στην Αθήνα, όχι εδώ όμως... Ο κόσμος το ζητούσε κι επιμονή του έφερε τελικά αποτέλεσμα. Στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ο Γιάννης Κολιαβάς καλησπέρισε τους πολλούς παρευρισκόμενους κι αναφέρθηκε στη ζωή, τη δράση και το έργο του Γ. Γάτου. Ταυτόχρονα προβάλλονταν εικόνες απ’ τις μεγάλες ανά τον κόσμο δημοσιογραφικές αποστολές του συμπατριώτη μας συγγραφέα. Ο Δημήτρης Παλούκης με αναφορές στον σπουδαίο ιστορικό Σπ. Ασδραχά, φίλο του Γ. Γάτου, μίλησε για το πώς σύνθεσε το βιβλίο ο συγγραφέας, τη μέθοδο και την πολυετή ενασχόλησή του με το θέμα, τη σημασία της Αντίστασης και του βιβλίου που την καταγράφει για τη Φωκίδα και παραέξω.
        Η γνωστή δημοσιογράφος και φίλη του Γιώργου Νίτσα Λουλέ έδωσε συγκινητικές πτυχές της ανθρώπινης πλευράς του διανοούμενου αμφισσέα δημοσιογράφου κι ο επίσης δημοσιογράφος Δημήτρης Τρίκας αναφέρθηκε στην
πόλη, τις δυνατότητες βελτίωσης των υποδομών της, το συγγραφέα και τις κληρονομιές ως τις μέρες μας, της ταραγμένης περιόδου Κατοχής, Αντίστασης, Εμφυλίου. Η Ρούλα Καμπεράκη, ανιψιά του Γ. Γάτου, διάβασε συγκινητικά αποσπάσματα από το βιβλίο και την επιστολή ενός παλιού συμμαθητή του θείου της. Κι ο Γ. Κολιαβάς έκλεισε τη βραδιά θυμίζοντας τη μόνη βράβευση που είχε δεχτεί ο Γ. Γάτος, το 2005 στην ίδια αίθουσα απ’ τον τότε Νομάρχη Δ. Ανδρίτσο. Παρά το προχωρημένο της ώρας όλοι παρέμεναν προσηλωμένοι δείχνοντας απ’ την αρχή τη σημασία του παρουσιαζόμενου βιβλίου για τη συλλογική μνήμη του τόπου μας και το σεβασμό στη μνήμη του συγγραφέα του. Ανάμεσά τους και οι συγκινητικές παρουσίες κάποιων λίγων εναπομεινάντων  αγωνιστών της Αντίστασης που είχαν στο τέλος δυο λόγια να μοιραστούν με τους ομιλητές. Τα βιβλία που είχε στείλει ο εκδοτικός οίκος εξαντλήθηκαν γρήγορα. Οι λίγοι απομένοντες παλιοί αγωνιστές, τα παιδιά και οι πατριώτες που θέλουν να το προμηθευτούν, ας απευθύνονται στη ΔΒΑ.

Φωτο O Γιώργος Γάτος με Sandinistas στη Νικαράγουα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...