Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Το φαινόμενο των επαιτών και μικροπωλητών και πάλι στην επικαιρότητα.

Γράφει ο petrosdiverΚυριακή πρωί για καφέ στην παραλία της πόλης μας.
Μια συνήθεια που τιμάται δεόντως από τους Ιτιώτες ειδικά εάν επικρατούν και οι ιδανικές καιρικές συνθήκες όπως είναι οι σημερινές. Και εκεί που πίνεις ήρεμος τον καφέ σου και απολαμβάνεις την στιγμή, ν’άσου οι πρώτοι ακάλεστοι «επισκέπτες» στο τραπέζι σου.
Τα μικρά «γυφτάκια», όπως συνηθίζετε να τα αποκαλούν, με το χέρι απλωμένο να παρακαλούν  την ελεημοσύνη μας και αφού επισκέφθηκαν όλα τα τραπέζια που είχαν κόσμο έφυγαν.

Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικά λεπτά της ώρας όταν μια κυρία Ασιατικής καταγωγής έκανε την εμφάνισή της φορτωμένη σαν κινούμενο ψιλικατζίδικο, κάνοντας και αυτή την ίδια βόλτα μέσα από τα τραπεζάκια του καφενέ, προσπαθώντας να πείσει τους θαμώνες να αγοράσουν κάτι απ’ την πραμάτεια της.

Λίγα λεπτά αργότερα ακολουθεί έτερος Ασιάτης «ντυμένος» με την ίδια στολή, κάνοντας την ίδια βόλτα, προσπαθώντας και αυτός να  πουλήσει διάφορα μικροαντικείμενα.
Και η παράσταση συνεχίστηκε με άλλο νεαρό Ρωμά που προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να πουλήσει γλάστρες με λουλούδια, ακολουθούμενος από άλλο δίδυμο που πουλούσε καλάθια. 
Όλο αυτό μπορεί να θυμίζει σενάριο κωμικής ταινίας, μπορεί να ακούγεται σαν αστείο, αλλά στην πραγματικότητα καθόλου δεν είναι κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για μια εικόνα που προκαλεί θλίψη. Πώς να απολαύσεις τον καφέ σου όταν μπροστά σου παρελαύνουν εικόνες που μόνο ευχάριστες δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις.
Έχω κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το φαινόμενο της επαιτείας και μπορώ να βεβαιώσω με σιγουριά ότι μόνο ύφεση δεν παρουσιάζει στην περιοχή μας.
Δεν πρόλαβε καν να στρώσει λίγο ο καιρός και ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Νομίζω ότι τώρα που είναι ακόμη νωρίς και βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου, η πολιτεία με τα όργανά της θα πρέπει να αναλάβει δράση, για τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων.
Εμείς πάντως το θέμα θα το παρακολουθούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...