Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να ταΐσουν πάνω από 200εκ. ανθρώπους

Οι επιστήμονες στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ρυζιού Qingdao Saline-Alkali Tolerant στο Qingdao της Κίνας, βρήκαν έναν τρόπο να καλλιεργήσουν αυξημένες ποσότητες ρυζιού σε αλμυρό νερό.
Το νέο στέλεχος ρυζιού που αντέχει στο αλμυρό νερό είναι στην πραγματικότητα ένα δοκιμασμένο στέλεχος. Τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αυξήσουν την απόδοσή του σχεδόν κατά τρεις φορές, σε 4,5 μετρικούς τόνους ανά εκτάριο.Ο Yuan Longping, ανώτατος αξιωματούχος της Κίνας για το υβρίδιο ρυζιού, δήλωσε στα κινεζικά μέσα ότι η καλλιέργεια του νέου υβριδικού ρυζιού θα μπορούσε να ταΐσει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το νέο ρύζι έχει βγει στην κυκλοφορία, αλλά παραμένει ένα στοιχείο καινοτομίας, η τιμή του παραμένει σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερη από εκείνη του συνηθισμένου ρυζιού (50 γιουάν ή 7,55 δολάρια ΗΠΑ ανά κιλό).
Παρόλα αυτά, πάνω από 1000 άνθρωποι έχουν προ-παραγγείλει το ενδιαφέρον «θαλασσινό ρύζι» και η Yuan Ce Biological Technology, η οποία έχει έδρα στο Qindao και συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του Yuan, αναμένει έσοδα από πωλήσεις 10 εκατομμυρίων γιουάν (1,5 εκατομμύρια δολάρια) ως το τέλος του έτους.
Οι επιστήμονες λένε ότι το νέο ρύζι έχει και οφέλη για την υγεία, καθώς η σκληρή φύση του στελέχους του επιτρέπει να αντιστέκεται σε ορισμένες ασθένειες, έντομα και παράσιτα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων.
Ο Na Zhongyuan, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας του Yunnan, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ονομασθεί ακόμα επίσημα η ποικιλία ως «θαλασσινό ρύζι», παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως «Yuan Mi» προς τιμήν του επικεφαλής επιστήμονα του έργου.
«Η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι του θαλασσινού νερού είναι 4%, η αλμυρότητα του παράκτιου νερού είναι τουλάχιστον 2%», εξήγησε ο Na. «Εν τω μεταξύ, το νέο στέλεχος ρυζιού αναπτύχθηκε πειραματικά σε νερά με περιεκτικότητα αλατιού 6%, σε μια περιοχή όπου το γλυκό νερό αναμειγνύεται με θαλασσινό νερό. Η περιεκτικότητα σε αλάτι σε αυτές τις περιοχές είναι συνήθως λίγο περισσότερο από 1%. Για να δημιουργηθούν περιοχές με 6% αλμυρότητα θα απαιτήσει ανθρώπινη συμμετοχή και φοβάμαι ότι υπάρχουν πολύ λίγες τέτοιες περιοχές».
Ο επιστήμονας λέει ότι θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα για την καλλιέργεια ρυζιού σε ύδατα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλμυρότητα, ή σε καθαρό
θαλασσινό νερό.
Άλλα πιεστικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα η Κίνα είναι η διαθεσιμότητα εσωτερικών υδάτινων πόρων και η ρύπανση αυτών των πόρων. Ωστόσο, ο Na τόνισε ότι «η εμφάνιση ενός νέου τύπου ρυζιού- αυτό το λεγόμενο θαλασσινό ρύζι, είναι μεγάλη είδηση».
Οι μαζικοί πειραματισμοί της Κίνας σε καλλιέργειες ρυζιού σε αλατισμένο νερό άρχισαν τη δεκαετία του 1970, εν μέσω ανησυχιών για την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού που βίωσε η χώρα την εποχή εκείνη.
Μετά από δεκαετίες πειραματισμού, διασταυρούμενης αναπαραγωγής, γενετικού ελέγχου και επιλογής χαρακτηριστικών, οι γεωπόνοι ήταν σε θέση να δημιουργήσουν στελέχη ρυζιού ανθεκτικά στην αλμυρότητα και να αυξήσουν την απόδοση τους.
Οι επιστήμονες λένε ότι είναι μόνο στην αρχή του μονοπατιού. Καθώς παράγεται ολοένα και περισσότερο «θαλασσινό ρύζι», οι οικονομίες κλίμακας θα αρχίσουν να επιδρούν και οι τιμές θα μειωθούν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...