Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Τώρα που έρχονται βαρύτατες διώξεις για τα δάνεια των κομμάτων, ας μην ξεχνάμε ποιοι τα έφεραν στην επιφάνεια.

Επειδή πολλά ακούγονται από τον Μητσοτάκη για δήθεν καταχρηστικές και κομματικές διώξεις, τώρα που έρχεται και το μεγάλο σκάνδαλο με τα δάνεια των κομμάτων που θα οδηγήσει πολύ κόσμο στο εδώλιο, για τα λεφτά του ελληνικού λαού που φαγώθηκαν από την πολιτική νομενκλατούρα, οφείλουμε να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Και αυτοί που ανακίνησαν το θέμα το 2012, δεν είναι άλλοι από τον κύριο Αυγενάκη και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη! Όταν φυσικά ήταν στην δημοκρατική Συμμαχία.
Οπότε, αυτοί που θα σκεφτούν πάλι να κάνουν μηνύσεις σε εισαγγελείς, δικαστές και υπουργούς, να μην ξεχάσουν να συμπεριλάβουν και αυτούς τους δύο πολιτικούς ως ενορχηστρωτές, κουκουλοφόρους, η ότι άλλο θέλουν να τους βαφτίσουν.
 

Παραθέτουμε αυτούσιο το εκπληκτικό ρεπορτάζ (από το Βήμα) της κυρίας Γιάννας Παπαδάκου το 2012.

Στο στόχαστρο των οικονοµικών εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση δανειοδότησης των κοµµάτων της Βουλής βρίσκονται πέντε τράπεζες στην εν εξελίξει προκαταρκτική έρευνα. Με επείγον έγγραφό τους στις συγκεκριµένες τράπεζες ζήτησαν τις δανειακές συµβάσεις των κοµµάτων των 15 τελευταίων ετών, αλλά και στοιχεία αν τα δάνεια εκατοµµυρίων ευρώ που έχουν δοθεί είναι ενήµερα, αν δηλαδή πληρώνονται.Την Πέµπτη στοιχεία για τη χρηµατοδότηση των κοµµάτων κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης, σύµφωνα µε τα οποία η χρηµατοδότηση των κοµµάτων αυξήθηκε το 2011 σε 54.018.624 ευρώ, έναντι των 48,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010. Το 2009 ήταν πάντως ακόµη µεγαλύτερη, 68.208.000 ευρώ.

Από ανακοίνωση του βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη (Δηµοκρατική Συµµαχία) προκύπτει ότι οι δανειακές συµβάσεις των τεσσάρων κοµµάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ και Συνασπισµός), µόνο από τέσσερις τράπεζες, ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ. Από έρευνα του «Βήµατος» προκύπτει επίσης ότι και άλλη ιδιωτική τράπεζα εκταµίευσε δόση 600.000 ευρώ σε µεγάλο κόµµα τον Δεκέµβριο του 2011, ενώ την τελευταία διετία δάνεισε τα τέσσερα κόµµατα µε το ποσό των 9 εκατ. ευρώ. Από τα κόµµατα µόνο από το ΚΚΕ προσφέρθηκαν και εµπράγµατες εγγυήσεις (προσηµείωση ακινήτου), ενώ τα άλλα τρία εγγυήθηκαν µε το δικαίωµά τους επί της κρατικής επιχορήγησης.
Στο περιθώριο της δικαστικής έρευνας το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία µε την Επιτροπή Θεσµών και Διαφάνειας µελετά την αναπροσαρµογή των επιχορηγήσεων στα κόµµατα (µείωση κατά 25%), λόγω της οικονοµικής κρίσης, αλλά και λόγω του πολιτικού θορύβου που έχει δηµιουργηθεί για τα εκατοµµύρια µε τα οποία επιχορηγούνται ή δανειοδοτούνται τα κόµµατα στον αντίποδα των µειώσεων µισθών και συντάξεων την τελευταία διετία.

Στον οικονοµικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και στη συνάδελφό του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Σίσκου έχουν καταθέσει ως µάρτυρες, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο βουλευτής Λ. Αυγενάκης, αλλά και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος , ο οποίος ρωτήθηκε για τη νοµοθεσία σε σχέση µε τη χρηµατοδότηση των κοµµάτων, αλλά και τη νοµική υπόσταση των κοµµατικών µηχανισµών. Ο βουλευτής προσκόµισε στον εισαγγελέα τις ερωτήσεις του στη Βουλή για τη χρηµατοδότηση και δανειοδότηση των κοµµάτων, αλλά και κατάλογο µε τα εκατοµµύρια ευρώ που πήραν ως δάνεια τα τελευταία χρόνια.
Σύµφωνα µε την κατάθεση Αυγενάκη, το ζητούµενο σε αυτή τη διαδικασία είναι «αν εξυπηρετούνται τα δάνεια κανονικά, τι είδους εγγυήσεις έχουν δοθεί από κάθε κόµµα για το καθένα από τα δάνεια και ποιοι είχαν την ευθύνη έγκρισής τους, τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την πλευρά των κοµµάτων». Ο βουλευτής ζήτησε επίσης από τον οικονοµικό εισαγγελέα να ερευνήσει αν έχουν χορηγηθεί δάνεια και από άλλες τράπεζες στα ελληνικά κόµµατα, αλλά και σε ιδρύµατα και ινστιτούτα τα οποία πρόσκεινται στα κόµµατα.
« Στην ίδια κατηγορία είναι και οι µη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες συνδέονται µε τα ιδρύµατα και επίσης έχουν επιχορηγηθεί από το κράτος» αναφέρει στην κατάθεσή του ο κ. Αυγενάκης. «Σύµφωνα µάλιστα µε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, το 2011 χρηµατοδοτήθηκαν ιδρύµατα για ερευνητικούς σκοπούς µε το συνολικό ποσό των 5 εκατ. ευρώ.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του βουλευτή, τα κόµµατα έχουν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες Αγροτική, Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και την Εθνική Τράπεζα. Οι δανειακές συµβάσεις λήγουν από το 2013 – 2015. Οι πλέον πρόσφατες δανειοδοτήσεις δόθηκαν από την Τράπεζα Αττικής και είναι περίπου 9 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό 5 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ (σύµβαση στα τέλη του 2012), τα 2 εκατ. στη Ν∆ (σύµβαση στα τέλη 2014), τα 1,8 στο ΚΚΕ και περίπου 400.000 ευρώ στον Συνασπισµό. Ηδη πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος για τα οικονοµικά του κόµµατος, µε επιστολή του στην τράπεζα ενηµέρωσε τη διοίκηση ότι θα πληρώσει τη δόση στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύµφωνα µε ανώτατο στέλεχος της τράπεζας, “ήδη έχουν καταβληθεί οι τόκοι των δανείων”, ενώ για την έγκρισή τους “είναι υπεύθυνη η Επιτροπή Χρηµατοδοτήσεων της τράπεζας, η οποία έκρινε αντικειµενικά και χωρίς άνωθεν εντολές”».

Οι οικονοµικοί εισαγγελείς ερευνούν αν οι υπεύθυνοι των τραπεζών έχουν πράγµατι πάρει πραγµατικές ή επισφαλείς εγγυήσεις για τα συγκεκριµένα δάνεια και, αν όχι, αν έχουν διαπράξει το αδίκηµα της απιστίας εις βάρος των τραπεζών τους. Με τα στοιχεία που έχουν ζητήσει θα κρίνουν ακόµη αν εξυπηρετούνται τα δάνεια και, αν όχι, ποιοι από τα στελέχη των τραπεζών είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...