Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ;

Βέργος Πέτρος.
Οι εναλλακτικές μορφές ποινής αποτελούν έναν από τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Μιά τέτοια εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής, είναι και ο θεσμός της Κοινωφελούς Εργασίας.
Πρόκειται για μια νομική διαδικασία κατά την οποία, υπό συνθήκες, κάποιος που  καταδικάζεται  αιτήται την μετατροπή της ποινής του σε παροχή κοινωνικής εργασίας.

Με την συγκατάθεση δικαστηρίου και δημοτικής αρχής η ποινή εκτελείται:
   1) Συνήθως στον τόπο διαμονής του καταδικασθέντος.
   2) Είναι μη αμειβόμενη.
   3) Έχει συμβολικό χαρακτήρα και αποτελεί ένα είδος αποκατάστασης, μια συμβολική αποζημίωση  για την βλάβη την οποία προξένησε.
Όλα τα παραπάνω ακούγονται ωραία, αλλά στην εφαρμογή της εκάστοτε δικαστικής απόφασης και της εκτέλεσης της ποινής από τους υπόχρεους, φαίνεται να προκύπτουν ορισμένα ζητήματα.
Τελευταία έχει τεθεί από συμπολίτες μας, μετ’ επιτάσσεως το ερώτημα εαν εκτελούνται από ορισμένους  καταδικασμένους, οι δικαστικές αποφάσεις και οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που έχουν επιβάλλει την κοινωφελή εργασία.
Μακρής ο κατάλογος των ΑΔΑ με αποφάσεις επιβολής ωρών κοινωνικού έργου στον Δήμο Δελφών και αρκετές οι καταγγελίες που αναφέρουν ότι κάποιοι καταδικασμένοι και υπόχρεοι παροχής κοινωφελούς εργασίας δεν προσέρχονται ποτέ προς έκτιση των ποινών τους και παρ’ όλα αυτά παίρνουν θετικές εισηγήσεις από τον αρμόδιο φορέα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.
Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ζήτημα μη εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και έκδοση ψευδών βεβαιώσεων εκτέλεσης ποινής απο τον αρμόδιο φορέα.
Εύλογα και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τα ζητήματα ελέγχων και επίβλεψης περιπτώσεων αναγκαστικής παροχής κοινωφελούς εργασίας, όπως επίσης  και το εάν τέτοιο ζήτημα έχει απασχολήσει στο παρελθόν την Δημοτική Αρχή.
Λόγο της σοβαρότητας του θέματος επικοινωνήσαμε με την αρμόδια Αντιδήμαρχο, η οποία έδωσε κάποιες εξηγήσεις,  αρνούμενη πάντως ότι συμβαίνει και τέτοιο. Χωρίς να πέρνουμε θέση επί του ζητήματος και χωρίς να υιοθετούμε τις καταγγελίες, θα περιμένουμε στις καταγγελίες των συμπολιτών μας την επίσημη θέση των αρμοδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...